fbpx
Domov Veľká noc Veľkonočná pletenka z kvásku

Veľkonočná pletenka z kvásku

Autorka Jana Štrbková
recept na kváskovú bábovku

Túto perfektnú sladkú dobrotu som vyskúšala prvýkrát na Veľkú noc. Preto tento recept pre mňa bude mať navždy názov veľkonočná pletenka z kvásku. Je mäkučká, hebučká, sladučká, no jednoducho dokonalá. K receptu chystám aj video, ako ju rýchlo upletiete.

recept na kváskovú bábovku

Veľkonočná pletenka z kvásku

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Potrebujeme na 1 pletenku:

Rozkvas:

1 lyžicu ražného kvásku, 150 g špaldovej hladkej múky, 150 ml vlažnej vody

Cesto:

300 g špaldovej hladkej múky, 50 g špaldovej celozrnnej múky, 130 ml mlieka (môžy byť aj ryžové, mandľové), 80 g masla, 8 lyžíc medu, 1 žĺtko, dreň z 1 vanilkového cukru, 1  balíček citrónovej kôry. ½ lyžičky soli, 50 g sušených hrozienok, 50 ml rumu, mandľové lupienky na posypanie

Recept na kváskovú vianočku

Vynikajúci recept na kváskovú vianočku. Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.
  2. Hrozienka zelejeme rumom. Do malého plechového hrnčeka si dáme zohriať maslo, keď sa roztopí, odstavíme, pridáme mlieko a med, žĺtko, dreň z vanilkového lusku a rozmiešame. Z preosiatej múky, rozkvasu a mliečnej zmesi vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí pridáme ešte trocha múky, nakoniec zapracujeme precedené hrozienka. Necháme kysnúť dve hodiny, môžeme občas cesto preložiť.
  3. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov, z ktorých vyšúľame vrkoče. Najskôr zapletieme dolné tri a vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na ne vložíme dva zostávajúce zapletené vrkoče. Pletenku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryté potravinovou fóliou necháme hodinu kysnúť.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 15 minút jemne prikrytú alobalom a potom ďalších 30 minút odkrytú.

Tip Medových motúzov

Najlepšie chutí s maslom, kvalitným medom a kakaom. Mňam.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1